Dużo dobrego jedzenia, warsztaty kulinarne, degustacje, wykłady, koncerty i konkursy, to czeka na wszystkich tych, którzy odwiedzą XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Zaczyna się jutro jak zawsze na poznańskim Starym Rynku. 

Jak co roku na poznańskim Starym Rynku festiwalowi towarzyszyć będzie Jarmark Dobrego Smaku. Na nim między innymi sery z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, wędliny czy sękacze z Podlasia, wina z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piwa rzemieślnicze z każdego zakątka kraju. Do tego będzie można kupić miody, przetwory i prawdziwy chleb. Na straganach królować będą nie tylko polskie smaki. Znaleźć będzie można słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, przyprawy z całego świata, czarne chleby i kindziuki z Litwy, węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy czy gruzińskie koniaki.

Jak co roku organizatorzy zapraszają na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów kuchni. Tematem muzycznym tegorocznej edycji Festiwalu będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej scenie na Starym Rynku wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Natomiast tegorocznym tematem konkursu restauratorów będzie, chłodniki.

Tak właśnie — szukać będziemy najsmaczniejsze zimnej zupy w menu restauracji z Poznania, Wielkopolski i Całej Polski. Nie chodzi nam tu bynajmniej jedynie o popularny chłodnik na botwince zwany litewskim. Inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe czy inne wynalazki mają równie duże szanse na zwycięstwo — informują organizatorzy. 

Jak co roku odbędzie się także konkurs o tytuł Polskiej Nalewki Roku. XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku zakończy się 18 sierpnia.