Lokalne restauracje serwujące ekologiczną kuchnię w specjalnych cenach i warsztaty zwiększające świadomość na temat środowiska naturalnego – to tylko niektóre atrakcje nowego cyklu Ekotargowiska, który startuje już w tę sobotę, 18 lipca. 

Na projekt składają się spotkania z lokalnymi restauratorami, a także seria ekowarsztatów. Dodatkowo uczestnicy otrzymają przyjazne środowisku torby na zakupy oraz siatki na owoce.

Nasze wydarzenia dedykowane będą tematowi szeroko pojętej ekologii. Pokażemy wagę segregacji odpadów, recyklingu oraz uruchomimy wrażliwość i kreatywność ekologiczną. Poprzez różnorodne warsztaty w ciekawy sposób będziemy przybliżać tematy związane z ochroną naszej planety – mówi Iwona Rafińska, prezes spółki Targowiska.

Pierwsze Ekotargowisko odbędzie się na rynku Jeżyckim, 18 lipca w godz. 10:00-15:00. Będzie to okazja, aby spróbować potraw przygotowanych przez jeżyckie restauracje. W menu jest ok. 20 dań kuchni wschodu i kuchni polskiej z 5 lokali gastronomicznych, w cenie do 10 zł. Drugie kulinarne spotkanie odbędzie się na rynku Wildeckim, 8 sierpnia również w godz. 10:00-15:00. Tu swoje popisowe dania zaprezentują restauratorzy z Wildy.

Obu wydarzeniom towarzyszyć będą zajęcia z tworzenia ekotoreb, które będzie można spersonalizować za pomocą specjalnych flamastrów i wzorników. Ponadto odbędą się prelekcje na temat sortowania odpadów. Dzieci zobaczą jak funkcjonuje zgniatarka do butelek PET, a także dowiedzą się jak stosować torby do segregacji. Nie zabraknie zabaw i quizów ekologicznych.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny, nie obowiązują zapisy.