W sobotę 27 czerwca na placu Wolności rozpocznie się pierwsza tegoroczna edycja Jedzielni, czyli wyjątkowego spotkania poznańskich restauratorów z mieszkańcami miasta.

Już trzeci rok trzymamy się naszych trzech żelaznych zasad: zapraszamy najfajniejsze poznańskie restauracje, wybieramy wyjątkowe miejsca i proponujemy dania nie droższe niż 10 zł. Taki zestaw świetnie sprawdził się w poprzednich latach, kiedy to w sumie niemal 50 poznańskich restauratorów przygotowało 175 potraw serwując nam ponad 8000 porcji – mówi Michał Czajka, organizator Jedzielni.

Podczas Jedzielni na Placu Wolności dania będzie przygotowywało pięć restauracji, których nazwy organizatorzy codziennie ujawniają na stronie http://www.facebook.com/jedzielnia.

Staramy się, by u nas zawsze każda restauracja prezentowała inną kuchnię. Ich nazw nie chcę wymieniać (choć część już ogłosiliśmy), ale już teraz mogę zapowiedzieć, że będziemy mieli w sobotę dania kuchni włoskiej, meksykańskiej, gruzińskiej i polskiej. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie – dodaje Michał Czajka.

W tym roku Miasto Poznań i spółka Targowiska zaplanowały w sumie 7 edycji Jedzielni: 5 odbędzie się w popularnych miejscach Poznania, a dwie na rynkach: jeżyckim i wildeckim.

Celem Jedzielni jest promocja poznańskich restauracji wśród mieszkańców Poznania i, jak widzieliśmy przez ostatnie dwa sezony, świetnie się to sprawdza. W tym roku akcja jest dla nas szczególnie ważna, bo stała się elementem starań Urzędy Miasta Poznania o to, by wesprzeć przedsiębiorców, którzy ucierpieli podczas epidemii koronawirusa. Właściciele restauracji należą niestety do tych, których zamknięcie gospodarki dotknęło najbardziej – ocenia Marta Raszeja z Gabinetu Prezydenta Miasta Poznania.

Jedzielenia na placu Wolności rozpocznie o godz. 11:00 i potrwa do godziny 16:00. Kolejna spotkanie z poznańskimi restauracjami zaplanowani na 18 lipca na Rynku Jeżyckim. Wtedy swoje potrawy prezentować będą wyłącznie jeżyckie restauracje.