Ogródki gastronomiczne przy klubach i restauracjach w Poznaniu będą w tym roku mogły być czynne aż do listopada. 

Restauratorzy będą mogli przedłużyć w tym wyjątkowym roku – z uwagi na COVID 19 – funkcjonowanie ogródków gastronomicznych do końca listopada, co może być pomocne przy ponownie ograniczonej powierzchni dla obsługi klientów w środku lokalu — poinformował na swoim profilu FB zastępca prezydenta Poznania Mariusz Wiśniewski. Jak zaznaczył – oczywiście ważne jest utrzymywanie wszystkich standardów sanitarnych. 

W związku z wprowadzeniem w całej Polsce żółtej strefy w restauracjach w lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Co więcej, w strefie żółtej w lokalach gastronomicznych obowiązuje przelicznik jednej osoby na 4 metry kwadratowe. To oznacza, że restauracje, kawiarnie i bary muszą wprowadzić ograniczenia w jednoczesnej liczbie przyjmowanych klientów.