Ponad 2 kilogramy ważył ziemniak, który zdobyła tytuł Pyry Wielkopolski. Został wychodowany w gospodarstwie rodzinnym w Michałowie Drugim. 

Głównym kryterium wielkości pyry była jej waga. Do konkursu – którego finał odbył się w Ostrzeszowie – zgłoszono 19 ziemniaków. Pyry ważono publicznie. Warzywa musiały pochodzić z tegorocznych zbiorów. Największa pyra wyrosła w gospodarstwie rodzinnym w Michałowie Drugim osiągając wagę 2022 g. Nagrodę w imieniu rodziny odebrała Kinga Włodarz. Na drugim miejscu uplasował się ziemniak Jana Szukalskiego z Rososzycy o wadze 1512 g; na trzecim ważący 1272 g, wyhodowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Potworowianki z Potworowa.

Podczas konkursu wybrano także najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka. Głównym składnikiem oczywiście musiała być pyra. Potrwa mogła być przygotowana w dowolnej formie kulinarnej. Tytuł najsmaczniejszej potrawy z pyry zdobyła Lokalna Grupa Działania w Ostrzeszowie za tarte kluski z mięsem. Jury doceniło też barszcz biały na żeberkach i kopytka ze szpinakiem.

Laureaci konkursu otrzymali nagrody finansowe, dyplomy i wyróżnienia. Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.