Ogłoszono konkurs na opracowanie koncepcji zagospodarowania placu przed Centrum Kultury Zamek. Ma on zostać powiększony i przekształcony w zielony dziedziniec. Znikną też z niego parkujące samochody.

– Konkurs daje nam gwarancję, że wybrany projekt będzie dobry i na stałe zmieni tę część miasta. Zależy nam, żeby otwierać się na mieszkańców, a to miejsce na pewno poszerzy ofertę kulturalną i społeczną Poznania — zapewnia Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta miasta.

Dotychczas teren przed Zamkiem od strony ul. Św. Marcin wykorzystywany był głównie jako parking, a tylko przy okazji koncertów i większych imprez zmieniał się w otwartą, wolną przestrzeń. Po przebudowie kierowcy, chcąc zaparkować swoje samochody, będą mogli korzystać z oddalonego o kilkaset metrów parkingu pod Kaponierą.

Dziedziniec ma być miejscem kameralnym, dostosowanym do osób o różnych potrzebach. Ma stać się przestrzenią do spotkań przez cały tydzień, a nie tylko od święta. Wydarzenia masowe, wymagające pustej przestrzeni, będą odbywać się na placu im. Adama Mickiewicza lub na ulicy.

– Jury będzie zwracać uwagę na sposób połączenia idei, które już są i będą dalej realizowane w związku z przebudową ul. Św. Marcin. Dwuetapowy konkurs będzie prowadzony w nowatorskiej formule. W jego pierwszej części chętni składają portfolio i wizję projektu. Z najciekawszych pomysłów jury wybierze pięć. To spośród nich wyłoniony zostanie zwycięzca — zaznacza Piotr Kostka, przewodniczący Sądu Konkursowego.

Przestrzeń ma pozwalać na elastyczne wykorzystanie dziedzińca, być wyposażona w trwałą zieleń, mobilne meble miejskie, źródła wody i cienia. Stanąć ma tam też pawilon mieszczący punkt gastronomiczny oraz sanitariaty.

Murek oddzielający dotychczas parking od chodnika zostanie przesunięty w stronę ulicy o około 3,5 metra. Usytuowanie oraz forma murka wykonane zostaną zgodnie z projektem kompleksowej przebudowy ul. Św. Marcin w ramach Programu Centrum.

Planowane jest też zazielenienie dziedzińca. Do realizacji wybrany zostanie projekt, który wpisze zieleń w proporcje zabytkowego dziedzińca i wyznaczy ciekawe osie widokowe na elementy budynku. Stojące obecnie przy murku drzewa, o ile ich stan pozwoli, mają zostać zachowane.